Notatka z nauki: Jak uwolnić czas – poznaj moich 6 sposobów

przez Karol Bocian | 27 listopada, 2020

W ramach rozwijania się oglądam i czytam różne materiały. Następnie wiedzę z nich umieszczam w Anki oraz w notatkach i uzupełniam własnymi przemyśleniami.

Notatka

Materiał Jak uwolnić czas – poznaj moich 6 sposobów opowiada o sposobach na lepsze zarządzanie czasem. Wynotowałem z tego materiału:

  • Zadawaj często pytanie: Czy to, co robię teraz, zbliża mnie do realizacji moich celów?
  • Zadawaj często pytanie: Co mogę zrobić teraz, aby mieć więcej czasu później (automatyzacja, delegacja, napisanie procedury, zamknięcie tematu). Patrz na czas, jak na pieniądze, które możesz zainwestować. Dzisiaj je przeznaczasz na coś, aby później dostać zysk.
  • Eliminuj, automatyzuj, deleguj (EOD!!!).
  • Zamykaj stratne inwestycje (inicjatywy).
  • Usuń numer telefonu ze swoich kontaktów.
  • Rob procesy i procedury, a potem zlecaj.
  • Wprowadź: Efektywny plan dnia.
    • Wyznacz złotą godzinę na pracę głęboką (moment, gdy jesteś optymalnie efektywny intelektualnie).
    • Ustal konkretne godziny na wykonywanie wybranych zadań.
    • Ucinaj rozpraszacze (Facebook, wiadomości, rozmowy, telefon).
    • Zarządzaj energia – pij kawę w odpowiednich momentach, wysypiaj się, rób drzemki, umawiaj spotkania na popołudnie, ćwicz, zdrowo się odżywiaj, wychodź na słońce, spaceruj, odpoczywaj, medytuj.
    • W chwilach, gdy masz najwięcej energii, rób najważniejsze rzeczy.

Wszystkie posty związane z notatkami z nauki:

Źródła

Obraz główny

Materiał

Kategoria: Notatki z nauki

O Karol Bocian

Programowanie i świat agentów programowalnych, który poznał na Wydziale Matematyki i Nauk Informacyjnych, wciągnął go w przemysł IT. W trakcie swojej praktyki zawodowej Karol zrozumiał, że nie ważne co się robi i kim się jest, ale wiedza z zarządzania przydaje się wszędzie. Rozpoczął studia na kierunku Zarządzanie i Inżyniera Produkcji. W przypadku Karola zarządzanie to nie tylko teoria czy praca, ale prawie każdy element jego życia, to jego pasja.