Kanban

przez | 4 marca, 2020

Kanban

W tym poście skupiłem się głównie na Kanbanie znanym z produkcji. W kolejnych postach będę skupiał się już tylko na Kanbanie wykorzystywanym w usługach.

Charakterystyka

Kanban jest metodą sterowania produkcji, oznaczającym również system informacyjny, system planowania, rozdziału i kontroli zadań.

Głównym celem Kanbana jest organizowanie produkcji w taki sposób, aby każdy zasób produkował dokładnie tyle, ile jest obecnie potrzebne. Likwiduje on magazyny, ponieważ wszystko dostarczane i produkowane jest na czas.

Podstawowym elementem Kanbana są karty kanban (formularze). Podróżują one wraz z zadaniami / półproduktami po kolejnych stanowiskach / etapach procesu w celu stworzenia produktu końcowego.

Kanban w usługach

Metodę Kanban znamy głównie jako tablicę z pionowymi kolumnami określającymi kolejne etapy procesu wytwórczego i karteczkami oznaczającymi zadania. Jest to system typu Pull (Ciągnij). Zamówienie klienta sprawia, że ostatni etap procesu dostaje sygnał, aby wysłać produkt. Przekazuje on sygnał do zrobienia produktu poprzedniemu etapowi. Ten przekazuje sygnał poprzedniemu etapowi, aby zrobił półprodukty. Sygnały przekazywane są tak aż do pierwszego etapu, który zaczyna gromadzić surowce i przekazywać drugiemu etapowi, a ten robi półprodukt i przekazuje dalej.

Kanban w skupia się na:

  • Wizualizacji przepływu zadań.
  • Ograniczeniu pracy cząstkowej (WIP — Work in Progress)
  • Zarządzaniu przepływem.

Tablica może wyglądać tak:

TODO

DOING

DONE

Cele Kanbana

Główne cele:

  • Zapobieganie nadprodukcji.
  • Dostarczanie procesom konkretnych zleceń produkcyjnych.
  • Wizualizowanie pracy.
  • Umożliwienie ciągłego doskonalenie.

Celami metody Kanban jest sytuacja:

  • Żadnych braków,
  • Żadnych opóźnień,
  • Żadnych zapasów,
  • Żadnych kolejek,
  • Żadnych bezczynności,
  • Żadnych zbędnych operacji technologicznych i kontrolnych,
  • Żadnych przemieszczeń.

Zalety

  • Ograniczenie kosztów produkcji.
  • Duża elastyczność produkcji.
  • Brak produkcji na zapas.
  • Brak magazynów i eliminacja marnotrawstwa.
  • Zapewnienie ciągłości pracy.
  • Wzrost jakości prac.
  • Wzrost wydajności.
  • Spadek czasu wytworzenia produktu.

Wady

  • Większe koszty transportowe.
  • Dostawcy muszą być bardziej dostępni.
  • Produkcja odbywa się w partiach o stałej wielkości.
  • Słaba odporność na wahania popytu.
  • Wymaga produkcji bezbrakowej i dużego zaangażowania pracowników.
  • Brak zapasów.

Wymagania

  • Ciągła produkcja.
  • Zmniejszanie wielkości zapasów.
  • Produkcja wygładzona.
  • Redukcja i standaryzacja cykli transportowych.
  • Określenie adresów.
  • Konsekwentne zarządzanie pojemnikami partii.

Zastosowanie

  • Produkcja elementów o wysokiej wartości i dokładnej znajomości popytu.
  • Usługi.
  • Procesy ciągłe.
  • Tworzenie i utrzymywanie oprogramowania.

Sposób działania

  • Pracownik wykorzystuje opakowanie z partią półproduktów (robi zadania znajdujące się w jego kolumnie z zadaniami), a gdy skończy ją, przekazuje kartę z opakowania stanowisku, które je wytworzyło partie półproduktów. Jest to dla niego sygnał, aby zacząć robić kolejną partię.

0%
1
Created on By Karol Bocian

Sprawdź swoją wiedzę i lepiej poznaj metodę Kanban!

Cześć!
Podaj proszę swoje imię i e-mail.
Jeżeli nie chcesz tego robić, możesz zrobić test jako nieznajomy. Kliknij po prostu strzałkę dalej 🙂

1 / 13

Czym jest Kanban?

2 / 13

Udoskonalaj i rozwijaj eksperymentalnie

3 / 13

Na czym skupia się Kanban?

4 / 13

Kanbana możemy wykorzystać w:

5 / 13

Zarządzaj przepływem

6 / 13

Celami metody Kanban jest "7 x żadnych", czyli

7 / 13

Wizualizuj przepływ

8 / 13

Kanban pasuje do środowisk, w których występuje któryś z tych elementów:

9 / 13

Uczyń zasady jasnymi

10 / 13

Podstawowe zasady Kanban to:

11 / 13

Ograniczaj pracę cząstkową

12 / 13

Stwórz pętle informacji zwotnej

13 / 13

Jakie są zalety Kanbana?

Your score is

The average score is 0%

0%

Wszystkie posty związane z mini projektem: Poznaj metodę Kanban:

Źródła

Obraz główny

Obrazy

Materiały

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *